JFET Compressor kit

895,00 kr

3 i lager

Customer Rating (0) Skicka ett omdöme
Artikelnr: 290-0070 Kategorier: , Etikett:

För att få den där tonen som verkligen hänger genom solona är väl kompressorn en given sak! Vi erbjuder BJF JFET compressor, med komponenter valda med omsorg. Kretsen skapar en puls när man skickar en gitarrsignal till den. Pulsen påverkar kretsens förstärkning så att toppen vid anslaget jämnas ut och så att tonen hänger kvar när volymen från gitarren minskar.

Som namnet antyder styrs volymen med hjälp av en fälteffekttransistor (JFET). Det finns flera kända kompressorer som baserar sig på liknande teknik, till exempel Dan Armstrong Orange Squeezer. Vissa av dem kan vara svåra att få till rätt touch på för den som bygger. Det kan handla om att man ska hitta matchade transistorer och ge pedalen en dynamisk kompression. BJF JFET kompressor har en detektor som är lika avancerad som många studiokompressorer, och det behövs inget matchat par, utan arbetspunkten ställs med en trimpot. Det är mycket stor skillnad mellan JFET transistorer, även om de har samma beteckningar, och till och med från samma batch, men trimpotens räckvidd är anpassad för att klara vissa variationer, och en passande JFET medföljer bygget.

JFET Compressor har tre rattar, Volym, Diskant och Kompression. Pedalen har äkta bypass. 9v batterieliminator eller batteri.

Detta är inget bygge som rekommenderas om du testar pedalbygge för första gången. Komponenterna sitter tätt på kortet och det är förhållandevis många att hålla reda på!

JFET Compressor kit är designad av Björn Juhl. Ta del av diskussion om den här kretsen på vårt forum. Läs mer om Bone Bender, Fuzz 109, Sparkle Face och andra DIY kits där.

Så här ställer du trimmern
Sätt trimmer på minimum så att kompressorn blir tyst och vrid sakta medan du spelar till kompressionen startar. Om du vrider för långt sjunker volymen kraftigt vid anslag och du kan då backa litet tills dess att ingen stark transient får volymen att sjunka kraftigt. När volymen sjunker kraftigt vid transienter har JFET’en helt stängt av och då vid en transient kopplas den på med volymfall som följd. Korrekt uppsatt är JFET’en precis på och det finns en grunddämpning på ingången som ökar utstyrningsområdet och när signal läggs på tar detektorn ut medelvärdet av signalen och anpassar dämpningen dynamiskt. Detektorn både helvågslikriktar och tar ut absolutvärdet av signalen och därför styr integralen av signalen dämpningen: det är alltså medelvärdet av signalen som styr dämpningen. Att signalen detekterats på detta sätt gör att attack -och releasetider kan ställas mer fritt. Dock finns det begränsningar och tiderna är optimerade för JFET’ens område, men den som vill kan experimentera.

Eftersom transienter alltid kan slippa igenom blir det viktigaste kvaliteten hos den efterföljande förstärkaren hur den hanterar snabba transienter; en annan viktig kvalitet är lågt brus eftersom förstärkaren ligger på efter dämpsatsen med försvarlig förstärkning och förstärker då upp brus med samma faktor som den förstärker upp signal. Förstärkaren har här valts till en gammal arbetshäst från Phillips som har mycket låg brusfaktor. Förkopplingsmotståndet till JFET’en har valts högt för att öka utstyrningsområdet. JFET’en arbetar också med en linjäriseringsmotkoppling som tvigar JFET’en att vara linjär under ett större område. Men detta innebär också en signalåterkoppling som kan ställa till problem vid transienter, och också för detta har förkopplingsmotståndet valts till ett högt värde, för att minimera problem.

Byggmanualer

Svårighetsgrad: 5 (av 5)
Manualen till JFET compressor kit (svenska)
Manualen till JFET compressor kit (engelska)

ÅTERFÖRSÄLJARE

These go to 11 (Sverige)
Primo FX (USA)
LEP International (Japan)

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”JFET Compressor kit”

Din e-postadress kommer inte publiceras.