Mushroom kit

795,00 kr

1 i lager

Customer Rating (3) Skicka ett omdöme
Artikelnr: 215-0100 Kategorier: , Etikett:

Mushroom kit eller Mushroom Eye Delay kit är en delay-pedal som man kan styra optiskt. De skruvade och lite roliga tonerna som man ofta får när man vrider Intervall-ratten på en sådan här pedal går att justera genom att variera ljusflödet till en sensor i pedalens ena hörn. Du kan få pitch-böjt echo eller bara lätt chorus, allt beroende på hur du ställer in rattarna och hur du varierar ljuset till sensorn.

I grunden är Mushroom Eye Delay ett PT2399-baserat delay med rattar som styr Mix, Intervall oh Repeats (samma som Moody Delay kit). Intervall styr hur lång tid det är mellan repetitionerna, Repeats hur länge de håller på och Mix balansen mellan rent ljud och effektljud. Med Repeats i noll får du exakt en repetition. Mushroom Eye har en Intervallpot på 100k, vilket egentligen är mer än vad chippet är designat för. Men det utökar bara intervallets omfång och med lägre inställningar är repetitionerna distorsionsfria. Intervall-ratten fungerar också som en känslighets-ratt för ljussensorn och med Intervall i max går det att få in helt skruvade toner som ligger långt utanför gitarrens normala spektrum.

Pedalen har en extra fotomkopplare som snabbt kan stänga av sensor-funktionen. Då funkar pedalen som ett ”vanligt” delay med Mix, Intervall och Repeats.

Bygger du den med de först föreslagna komponentvärdena får du en pedal som tappar lite diskant för varje studs. Detta är för att härma bandeko som ofta har denna egenskap. Man kan lätt få repetitionerna att låta skarpare genom att byta en kondensator på en viss plats i kretsen. Denna mod gör också att repetitionstiden blir längre med repeats i max. Kanske lägga till en vippa här som växlar mellan brighta och dova repeats?

Man kan också modda den så att repetitionstiden ökar i styrka för varje repetition. En sådan mod i kombination med optiska läget ger dig en pedal som du inte ens behöver ett instrument för att skapa kaotisk musik med! Manualen beskriver hur moddarna görs och kittets mod-påse innehåller ett par extra komponenter för den som vill labba med detta.

Så Mushroom är en experimentell och skojig krets med nyskapande toner i optiska läget. Och i vanliga läget har du en välljudande echo-pedal med klassiskt sound.

Mushroom kan byggas med äkta bypass, och manualen beskriver hur det görs, men ett svagt klick hörs när man byter till effektläge. Man kan om man vill bygga omkopplingen på ett annat sätt, beskrivet sist i manualen, med minimalt klick-ljud vid lägesbyte. Kretsen lastar ner signalen minimalt i bypass och den ska inte stäla ton med den här typen av omkoppling. Drivs med 9V adapter (inte batteri).

Byggmanual

Svårighetsgrad: 4 (av 5)
Manualen till Moody Delay kit (svenska)

3 recensioner av Mushroom kit

 1. Leo Berger

  Grym pedal! Låter lagom ”luddigt” och väldigt nära ett gammalt bandeko jag en gång ägde. Genom att byta ut en resistor mot ett medföljande föreslaget alternativ fick jag den att ”runda” och öppna för experimentella noiselekar. Testade även byta ut en kondensator mot ett medföljande föreslaget alternativ men tyckte det blev för bright för min smak, men det är bra såklart att det finns att välja på! Rekommenderas!!

 2. Göran Svensson

  Har i flera år funderat bygga Muchroom Echot, men tyckte att jag hade flera delays så det fanns ingen anledning, egentligen.
  Men kom till skott helt nyligen och det var bland den bästa pedal jag någonsin byggt ihop, det här delayet är något utöver det vanliga.
  Jag har ett gammalt Boss DM-2, analog pedal, som har varit måttstocken hur ett delay ska låta, organiskt, ”tjockt” och smälta in i tonerna på ett sätt som gör att dt inte maskerar tonerna som kommer efter.
  Mushroom Echot har allt detta, det låter t o m bättre än DM-2, mer organiskt, mer ”närvarande”. Och då ska man inte glömma att Mushroom är en digital pedal, ytterst förvånande, knappt så man tror det.
  Allt väl så långt, men det finns mer under huven så att säga…..
  Jag byggde pedalen med 47nF i C11, det visade sig vara ett klokt val, sätter man Repeat-ratten på max och Interval i mitten ungefär så börjar delayet oscillera på ett mycket tilltalande sätt, pedalen spelar av sig själv och man kan ratta på Interval, få fram de mest märkliga ljud. Man hamnar nästintill i ett tonalt nirvana, så att säga… Riktigt, riktigt kul och inspirerande!
  Därutöver tillkommer det ljuskänsliga motståndet som styr några parametrar ”efter behag” kan man tycka, i kombination med ovanstående öppnar sig oändliga möjligheter för ljud-skapande och noise-experiment.
  Som helhet är det en pedal som har fantastiska möjligheter för ett kreativt musikskapande, utöver att den är ett ypperligt delay.
  Bygget är inte lämpligt för fullständiga nybörjare men tack vare den välskrivna manualen är det inget problem för den som hanterat en lödkolv tidigare.

 3. Simon Boholm

  Till att börja med vill jag säga att när jag fick pedalen saknades två små muttrar. Jag tog kontakt med Albin via webformuläret och ca 20 timmar senare hade jag muttrarna i min hand efter blixtsnabb posthantering! Med andra ord, väldigt bra service och Anton verkar vara en väldigt bra kille!

  Beskrivningen är väldigt strukturerad och bra vilket gör det hela väldigt enkelt. Allt som behövs finns med, till och med ett mod-kit.

  Pedalen i grundutförande har som bekant två lägen, normal och via LDR-sensorn.
  Jag spelar ofta genom en gammal Roland RE-201 och i normalläget låter den förvånansvärt likt ett bandeko. Man kan ha väldigt kul med rattarna och skapa väldigt välljudande ekon.

  I det ljuskänsliga läget varierar man delaytiden genom att skugga sensorn och i normalutförandet kände jag personligen att det inte hände särskilt mycket, förändringen är nog för en ganska blygsam musiker som inte vill ”fucka upp” ljudbilden alltför mycket. Efter att ha testat med mod-kitet installerat är jag helt såld på detta läge, man kan göra helt underbara ljud. Det går att jämföra den här funktionen med första gången man testat en wahwah-pedal. Ett perfekt nytt sätt att utrycka sig på! Det känns naturligt att göra det med foten om man är van vid wahwah.

  Om min försvinner eller går sönder skulle jag definitivt köpa en likadan igen.

Skriv en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras.