Back
Slut i lager

Noise box joystick

3000,00 kr

SKU: 119-0039-1 Categories: ,

Det här noise-effekten byggdes för mer än 10 år sedan. En rolig…

This product is currently out of stock and unavailable.

Det här noise-effekten byggdes för mer än 10 år sedan. En rolig box, huvudsakligen bestående av oscillatorer vars sväningsfrekvens styrs med potentiomerarna. Boxen har även en delay-effekt och två av rattarna justerar delayet.

En kund hörde av sig nyligen (jan 22) och ville att rattvridningarna skulle ersättas med joystick. Många joysticks verkar vara konstruerade med av-på funktion och en sådan är inte vidare intressant här. Det som fanns att tillgå i övrigt var en joystick med två stycken 5k potentiometrar som ändrar resistans när man flyttar stickan i x- resp y-led. Problemet är att noise-boxen är byggd med 500k-potar. För att “översätta” 5k till 500k så att säga så försågs kretsen med en litet perfboard-bygge. Det är en mycket enkel krets, transistorbaserad, och om någon annan står inför samma problem och vill ha en enkel lösning på det, så håll till godo med schemat i bild 4! Kort till det här bygget kommer men det är alltså ingen större sak att ordna det på perfboard.

Resultatet? Helt, okej. Man kan labba vidare med resistorvärden R2, R3 för att få LED’en att tändas och släckas på ett passande sätt. Man kan testa olika sorters LDR och olika sorters LED eller så kan man byta ut LDR-LED mot en optokopplare. Kör man LED-LDR kan man sätta en tejpbit runt för att förhindra att ljuset från ett LDR-LED par går in i intilliggande LED.

Trimmern, som sitter parallellt med LDR’en, ställer bland annat dess maximala resistans. Den brukar vara mycket stor när det är kolmörkt och det kan vara bra att ha någon form av tak.