Back

Man hör ofta folk snacka om “det rätta vintage soundet” och germaniumtransistorer med mojo. Kanske ligger det något i det? Men ska man bygga sig en PNP booster av transistorn som legat i byrålådan sedan 70-talet för att få det här ljudet stöter man ofta på problem, NPN transistorer är betydligt vanligare idag och de flesta moderna kretsarna är ritade för sådana. En äldre germaniumtransistor typ OC45, OC75, AC126 med flera är PNP. Det går inte att sätta in en sådan i en boost-krets för NPN utan vidare. Man kan se kretsar ritade för PNP men då med positiv jord. Då blir det problem om man ska koppla ihop den med andra pedaler (med negativ jord) från samma DC brick.

BJF Universal PNP Germanium Booster kit löser det här problemet på ett fiffigt sätt. Den är ritad för PNP och den har negativ jord. Ja, egentligen kan man köra PNP kisel också om man vill. Det viktiga är att den är för PNP och den är minusjordad. Vad är tricket då? Ladda ner manualen!

Äldre transistorer kan vara lite lynniga och deras egenskaper sprider sig ofta från ex till ex. Med en trimmer på kortet går det att justera in en bias som passar just din transistor. Kretsen har bara några få passiva komponenter och en germanium PNP. BJF Universal PNP Germanium Booster är med andra ord ett hyfsat lätt bygge och en användbar och gedigen pedal.

I grundutförandet använder man en 3v3 spänningsregulator och det sätter en rätt så låg takhöjd för signalen. Den klipper med andra ord rätt så snart och du får en rätt så skitig boost-signal. Det ingår en 5v regulator som mod-komponent och om man vill få mer headroom, lite mer utrymme för signal-swinget och renare ljud, så kan man bygga den med 5v regulatorn istället.

Pedalen har tre rattar, Tone, Volym och Saturation. Den som vill kan bygga ut pedalen med en fjärde bias-ratt men då får man prova fram rätt värde på både potens storlek och motståndet som sitter seriellt för att inte ändlägena ska bli “döda”. Trimmer för bias-justering ingår såklart men modden att göra det till panelreglage ingår inte.

Det kompletta kittet innehåller en PNP germanium OC75 eller motsvarande samt en transistorsockel om du vill testa andra transistorer.

Alla delar som krävs för att färdigställa pedalen ingår också. Äkta bypass. 9V batteri eller eliminator.

BYGGMANUALER

Svårighetsgrad: 3 (av 5)
Manualen till PNP Booster kit (engelska)

TIDIGARE MANUALER

PNP Booster kit manual (v1 svenska)
PNP Booster kit manual (v1 engelska)

ÅTERFÖRSÄLJARE

These go to 11 (Sverige)
Primo FX (USA)
LEP International (Japan)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Universal Germanium PNP Booster kit”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *